11 October, 2013

Real Japanese Tofu: Chickpea Tofu 感動! ひよこ豆豆腐


Tofu is very special for me.
Not only because I'm Japanese and we love to eat them often but because my grandparents had Tofu shop for more than 50 years and I've grown up with their great tofu that had been even broadcasted on TV for its deliciousness.
One of my most favorite tofus is silk tofu.
It's so smooth, soft and it gives a nice sweetness of soy beans..and disappears in the mouth.
When I first saw Tofu in the states, that was a shock.
Why is it so hard? It's like it'd keep the shape even if you drop it from 100m high building. And the freshness date is unbelievably long like a few weeks or even longer like 1 month.
The freshness date that Japanese Tofu has is only 2 or 3 days because that's the maximum length that keeps the freshness of soy beans and its quality.
So the question is: what's in there to last that long? I immediately thought "I don't want people here to believe that this is Japanese Tofu."
Please don't believe that hard like brick, extremely long freshness dates on Tofu you see at your grocery stores are. not. Tofu. OK?
The same thing can be said here in Germany too. The texture is the same as Feta cheese. Oh my gosh. I want to know the person who named it "Tofu".
SO, I made Tofu. But it's because I can't get soy beans and special ingredients like bittern from ocean here, this Tofu is made from chickpea and water.
You can enjoy almost the same taste and texture as original silk tofu from this chickpea one.
OH.-MY.-GOD.-delicious. I even cried in the kitchen when I had it this time.
Millions of memories flashed back with my grandparents at their house where I'd known since I was born and always came back to and which is now collapsed down and built a new house where some new family lives.
This chickpea tofu is simply good. It wouldn't ever disappoint you.
Please try it first with some spring onion, grated ginger, and soy sauce on.
I feel so happy to share this recipe with you and tell some people what Tofu is like who're new to know it. :D 


私にとって豆腐はかなり特別。
自分が日本人で、私たちがそれをよく食べるからっていうだけではなくて、祖父母が前代から50年以上続いた豆腐屋を経営して自分が生まれた時からおいしい豆腐で育ったから。
(成田屋丈衛門です。以前あった"スーパーテレビ"や食わず嫌い王のおめざでもよく紹介されました: こことか)
一番好きなのは絹ごし。
滑らかさと大豆の甘さと、口の中で消えていくあの感じ。。たまりませんね。
私が17歳の時アメリカで初めて"TOFU"って書いてあるものを手に取った時は衝撃でした。
え、この固さは何? 100mくらいの高さから落としても絶対崩れなそうなくらい本気で固いの。
それでもって賞味期限が信じられなく長くて、1ヶ月とか。日本の豆腐の賞味期限は数日しかないので考えられないですよね。
どんな保存料が入ってこんなに長く持つのか疑問に思いました。そして同時に、"これが日本の豆腐なんだ、と思って欲しくないな"と。。
ここドイツで売られている豆腐も同じ。カチコチに固くて、フェタチーズみたいな感覚でいわゆる健康志向の人はサラダに散りばめたりしてます。
フェタと同じような固さだからね。
先日ひよこ豆豆腐の作り方がGoogleの検索バー候補に出て来ていろいろ眺めて作ってみました。
しかも必要なのは乾燥ひよこ豆と水だけですんごく簡単。
私が住んでいるところには大豆(ドイツに売ってるんですか?)もにがりも無いので本物の豆腐は作れなく非常に豆腐を欲していたので感激しました。
美味しい。。。。。本当に。
刻んだネギと生姜をおろし、醤油をかけていただきました。........涙 涙 涙 涙 (T_T)
泣きましたガチで。
美味しいよぉ〜〜〜〜〜 (T_T)
祖父母のお店と家で作ったたくさんの思い出が一気によみがえって来て、たまりませんでした。
数年前からの国産大豆の値上げで経営不振になり、祖父は脳梗塞で倒れて6年植物状態が続いた後、昨年夏に他界し、祖母が泣く泣く長年続いたお店をたたみました。
店と家が一緒の建物だったため差し押さえになって祖母は家を出なければいけなくなり、家が壊されまっさらの土地になりました。そこにはもう新しい誰かの家が建ちました。
美味しくて何だかかなり泣かされてしまいました。。もうこれやばい。目腫れちゃったけど豆腐を頬張る。
そんなひよこ豆豆腐。豆腐屋の孫推薦です(笑)
どうか、お試しを。

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10 October, 2013

Taste of Japanese Fall: Chestnut Rice 日本の秋の味 栗ご飯


Chestnut rice is one of our most favorite Fall foods in Japan.
Ever since we were small kids our grandmas and moms would make it every year and we have inherited the recipe and its taste.
When it comes to Fall in Japan, the image we might get is tinted autumn leaves and roast sweet potatoes (roasted in faded leaves) under the trees.
Red of leaves, purple skin of sweet potatoes and yellow inside, then here comes orange of pumpkins?
Although sweet potatoes and pumpkins are actually displayed all the year at grocery stores, the reason we love to eat them this season is because they get flavorful the most.
This past Monday I found beautiful chestnuts at a grocery store and I couldn't leave there without buying them.
I haven't seen fresh chestnuts yet since I came to Germany and I'd missed it a lot.
The very first idea I thought of was, of course, chestnut rice :) I thought I'd also make mont blanc cakes but, no no. This rice comes first.
So tonight, this chestnut rice comes on our table. 


栗ご飯は日本の秋の味の一つ。私たちが小さい頃から必ずおばあちゃんやお母さんが秋に作って、受け継がれていくんですよね。
秋と言えば想像するのがまず赤い紅葉、木の下に連想されるのが焼き芋。
赤や芋の紫、黄色と来るとオレンジ色のカボチャとか?
サツマイモもカボチャも基本一年中スーパーに並んでいるけど、主に秋に食べられるのはこの時季が一番美味しいからなんですね。
先日月曜日にいつも行くスーパーで大きな栗を見つけて買わずには帰れませんでした。
ドイツに来てから鬼皮が付いてるままの栗はまだ見かけていなかったので(渋皮煮のような真空パック状態のものはよくある)嬉しかった〜。。
最初に思いついたのはもちろん栗ご飯。モンブランケーキもいいかと思ったけど、いやいや、まずご飯でしょ。
というわけで今夜のうちの夕食には栗ご飯登場です。


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Cheese French Toasts チーズフレンチトースト


What do you like to have for weekend breakfast?
I made these cheese french toasts last weekend and it was a mega hit!
I couldn't handle it how the cheese nicely melts between warm sweet bread slices with full of vanilla scent..
Crispy out and chewy soft inside the bread. Can you imagine? When all the flavor comes out once you bite it. Oh. my. god.
This is simply a great treat to sweeten up your weekend morning and lets you cherish it.
We hardly make this kind of sweet breakfast even on weekends but I found it's good to have it sometime.
How's that?
Did I make you want to try it? You gonna try it?
Yes? You're my friend. 


週末の朝ご飯は何を食べますか?
先週末私はこのチーズフレンチトーストを作って、大ヒットでした!
このたまらない感覚。。熱くて甘いパンの間でチーズが溶けて、バニラエッセンスの香りがふわ〜っと香る。
外はカリッと焼けて中はふわモチ。想像して(笑)、一口噛んだ瞬間このパンとチーズが一緒に広がる〜〜。やーばい。
週末の朝を優しい甘さでスタートできて気分も最高ですよ。
こういう甘めの朝食はめったに作らないんですが、作ってみたらたまにはいいな〜と思いました。
是非今週末にでもお試しを(^ ^*)


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Rice Salad ライスサラダ


This was my first time to meet rice salad.
When I first heard it I couldn't imagine how it looks like because, as a Japanese, my image of rice is only in warm form. I know risotto but salad?? It should be cold, right? 
But I always love to know foods I never had and gave it a try.
Wow so new and fresh.. It would make a new side dish role! Why didn't I know this?
This time I used brown rice mixing with white rice in higher proportion than white one for healthier reason.
I also love how brown rice pops (stick out) in mouth. I'm getting like the texture of it than while rice :D
You should try this rice salad with different kinds of rice and find your favorite combination.
Rice salad can be served either with grilled meat or with fish, or even this alone with soup.
The next day, I tossed steamed chicken breasts (& shredded) in it and enjoyed it for lunch after workouts! How would you eat it? :)

今回がライスサラダと初めての出会いでした☆
名前を聞いた時は一体どんなものか想像しづらかった。というのも日本人として(笑)ごはんは温かいものっていう固定概念があったからです。サラダ=洋風だから冷たいんでしょ?リゾットは知ってるけどあったかいし。。
でも新しい食べ物との出会いは大好きなので(あたしが知らなさ過ぎ??)早速試してみることにしました。
超新鮮〜〜!!これはいい。。これはこれからテーブルを彩るのに一役買いそうだ。。なんて思っちゃいました。美味しい!
何でこんなオッサレーなご飯を知らなかったんだろう;;
今回は白米に玄米も混ぜて作りました。美容&健康に持ってこいなのはもちろんですが、玄米のプチプチする食感が好きなので。
十六穀米や他の種類のお米でライスサラダを試してみると楽しいと思います。
肉や魚のプレートに添えたり、これをメインにしてスープと一緒に食べても美味しいです。
私は翌日の昼ご飯に、蒸してほぐした鶏胸肉を混ぜていただきました。高タンパク高繊維でバッチリ!
是非お試しを :)

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