Real Japanese Tofu: Chickpea Tofu 感動! ひよこ豆豆腐


Tofu is very special for me.
Not only because I'm Japanese and we love to eat them often but because my grandparents had Tofu shop for more than 50 years and I've grown up with their great tofu that had been even broadcasted on TV for its deliciousness.
One of my most favorite tofus is silk tofu.
It's so smooth, soft and it gives a nice sweetness of soy beans..and disappears in the mouth.
When I first saw Tofu in the states, that was a shock.
Why is it so hard? It's like it'd keep the shape even if you drop it from 100m high building. And the freshness date is unbelievably long like a few weeks or even longer like 1 month.
The freshness date that Japanese Tofu has is only 2 or 3 days because that's the maximum length that keeps the freshness of soy beans and its quality.
So the question is: what's in there to last that long? I immediately thought "I don't want people here to believe that this is Japanese Tofu."
Please don't believe that hard like brick, extremely long freshness dates on Tofu you see at your grocery stores are. not. Tofu. OK?
The same thing can be said here in Germany too. The texture is the same as Feta cheese. Oh my gosh. I want to know the person who named it "Tofu".
SO, I made Tofu. But it's because I can't get soy beans and special ingredients like bittern from ocean here, this Tofu is made from chickpea and water.
You can enjoy almost the same taste and texture as original silk tofu from this chickpea one.
OH.-MY.-GOD.-delicious. I even cried in the kitchen when I had it this time.
Millions of memories flashed back with my grandparents at their house where I'd known since I was born and always came back to and which is now collapsed down and built a new house where some new family lives.
This chickpea tofu is simply good. It wouldn't ever disappoint you.
Please try it first with some spring onion, grated ginger, and soy sauce on.
I feel so happy to share this recipe with you and tell some people what Tofu is like who're new to know it. :D 


私にとって豆腐はかなり特別。
自分が日本人で、私たちがそれをよく食べるからっていうだけではなくて、祖父母が前代から50年以上続いた豆腐屋を経営して自分が生まれた時からおいしい豆腐で育ったから。
(成田屋丈衛門です。以前あった"スーパーテレビ"や食わず嫌い王のおめざでもよく紹介されました: こことか)
一番好きなのは絹ごし。
滑らかさと大豆の甘さと、口の中で消えていくあの感じ。。たまりませんね。
私が17歳の時アメリカで初めて"TOFU"って書いてあるものを手に取った時は衝撃でした。
え、この固さは何? 100mくらいの高さから落としても絶対崩れなそうなくらい本気で固いの。
それでもって賞味期限が信じられなく長くて、1ヶ月とか。日本の豆腐の賞味期限は数日しかないので考えられないですよね。
どんな保存料が入ってこんなに長く持つのか疑問に思いました。そして同時に、"これが日本の豆腐なんだ、と思って欲しくないな"と。。
ここドイツで売られている豆腐も同じ。カチコチに固くて、フェタチーズみたいな感覚でいわゆる健康志向の人はサラダに散りばめたりしてます。
フェタと同じような固さだからね。
先日ひよこ豆豆腐の作り方がGoogleの検索バー候補に出て来ていろいろ眺めて作ってみました。
しかも必要なのは乾燥ひよこ豆と水だけですんごく簡単。
私が住んでいるところには大豆(ドイツに売ってるんですか?)もにがりも無いので本物の豆腐は作れなく非常に豆腐を欲していたので感激しました。
美味しい。。。。。本当に。
刻んだネギと生姜をおろし、醤油をかけていただきました。........涙 涙 涙 涙 (T_T)
泣きましたガチで。
美味しいよぉ〜〜〜〜〜 (T_T)
祖父母のお店と家で作ったたくさんの思い出が一気によみがえって来て、たまりませんでした。
数年前からの国産大豆の値上げで経営不振になり、祖父は脳梗塞で倒れて6年植物状態が続いた後、昨年夏に他界し、祖母が泣く泣く長年続いたお店をたたみました。
店と家が一緒の建物だったため差し押さえになって祖母は家を出なければいけなくなり、家が壊されまっさらの土地になりました。そこにはもう新しい誰かの家が建ちました。
美味しくて何だかかなり泣かされてしまいました。。もうこれやばい。目腫れちゃったけど豆腐を頬張る。
そんなひよこ豆豆腐。豆腐屋の孫推薦です(笑)
どうか、お試しを。

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Equipment 必要なもの-----------------------------------------------------------------
  • Blender or Food processor
  • Nut bag or Clean tea towel 

  • ブレンダーかフードプロセッサー
  • 清潔なガーゼかナッツバッグ

Ingredients ---------------------------------------------------------------
1 cup/ 200g Chickpea: Dried one, not canned
2 + 1/2 cups filtered Water

材料-------------------------------------------------------------------------
200g 乾燥ひよこ豆: 缶詰は×
300ml 水



① In a medium bowl, place chickpea and pour plenty of filtered water into it. 
   Make sure the water covers chickpea until like they can swim! Let the beans absorb it fully overnight. 

 中くらいのボウルに豆を入れ、たっぷりの水を注ぐ。
 豆が泳ぐくらいたっぷり入れて十分に浸け一晩おく。


② Lightly wash and rinse the beans. 
     Put them into your blender and pour  2 + 1/2 cups/ 300ml filtered Water in it.
     Press for 2 to 3 minutes.

 豆を軽く流水ですすぎ水を切る。
 ブレンダーに豆と300mlの水を入れ2,3分撹拌。

③ Take a medium small pot. 
  After blending beans, place the liquid out onto a clean tea towel. 
     Squeeeeeeeze it into the pot. 
     Don't waste the bean solids yet! It still has lots of fibers and nutritions in it. 
 
 中くらいの鍋を用意する。
 撹拌が終わったら清潔なガーゼの上に開けて鍋の中へありったけの握力で絞る(ガーゼ切れない程度に。ちなみに右手握力35で左手31です笑) 
 おから♡は栄養たっぷりでいろんな料理に使えるので捨てない。
⇧⇧⇧This is OKARA: the edible meal‐like residue left after the production of tofu. ⇧⇧⇧
You can mix it in hamburg ingredients, meat balls, or cakes, cookies, and other sweets for healthy, high protein, low calorie idea. I'm going to make a post of Okara food ideas so you can keep it in a Ziplock bag in your freezer!  

④ Set the pot at high heat at the beginning. 
     Keep stirring it evenly with a spatula as it's easy to get burned at the bottom. 
     When it starts to get sticky and thick, lower the heat to medium low.
          
 最初は鍋を強火で温める。焦げやすいのでヘラで絶え間なく混ぜること。
 とろみが出始めたら中~弱火にする。

⑤ Turn off the heat when you can make a trace of spatula at the bottom of the pot. 
     Pour the tofu liquid into a small plastic container/ Tupperware. 
     When it gets lukewarm, place it in your fridge for 1 or 2 hours until it becomes completely set. 

 ヘラで鍋底を撫でて後が残るくらいのとろみになったら火を止める。
 タッパーに移し粗熱が取れたら1,2時間冷蔵庫に入れて固める。



Sooo beautiful, aren't they? 
Please, try itttt. 

本当に美しい♡
是非是非、お試しを :)


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