The season of white asparagus has come.
You start to see many signboards of white asparagus sell when Easter season begins around in the beginning of April.
The price of asparagus is usually €3 to €10 per 1kg but varies from the producing district and German one is basically pricey (I'm talking about only German market because I live in Germany.).
Foreign while asparaguses such as Greek or Spanish ones are also sold in supermarkets here and they're inexpensive. BUT they can't beat German one that tastes and smells better and stronger.
You can tell when you try it.
70% of white asparagus in market comes from Germany and most people tend to buy domestic (German) one even though it's more expensive.
I thought that white asparagus must be a sign and one of symbols of Spring as well as Easter event after long and dark Winter time of Europe and it seems special to people here more than green asparagus.
You might wonder why they eat and love white one, not green one which is a lot cheaper, and wouldn't get any specific reason.
But it's apparently special because of its production process that they spend time and effort to keep the asparagus white all the time by covering mud over it.
As you have seasonal vegetables in your country, we have ones in Japan.
Some plants or vegetables might not exist where you live but I list some seasonal food here.
In Spring : edible flower bud of the fuki (Petasites japonicus) plant called Fuki-noto, rape blossom, Spring cabbage.
In Summer : pumpkin, bitter gourd from Okinawa, beefsteak plant.
In Fall : sweet potatoes, matsutake mushroom.
In Winter : root crops, Chinese cabbage.
I've heard that you can eat fresh white asparagus in Hokkaido (Japan), we hardly see those fresh ones and have glass-bottled ones at supermarkets, we can't imagine how good they taste and why they're so popular.
Also when I first had white asparagus, though it was in Germany, they were bottled ones and had almost zero taste. I didn't understand why people love this food.
Make sure to try fresh one!
If you get a chance to fly to Germany in this season, enjoying white asparagus must be in your plan list! :D
ドイツにまた白アスパラガスの時季が来ました。
4月の上旬ころから街にちらほら白アスパラの看板が出始め、イースター本番の4月中旬にもなると白アスパラフィーバーです。
値段は1kgあたり€3〜10と幅が広いですが、高めのものはドイツ産が多いと言えるでしょう。
割安のスペインやギリシャ産白アスパラも店頭にならびますがドイツ産白アスパラには勝てません。香りや味の濃さは食べ比べると全然違います。
長くて暗い冬が終わり、イースターと共にやってくる春の象徴なんですね。
何で緑のアスパラガスじゃなくて白なのかと聞かれたら、白が特別だからとしか答えてもらえなそうですが、手間ひまかけて(常に土をかけて白さを保つ)育てられた白アスパラは格別なのでしょう。
日本でも季節ごとに旬の野菜がありますね。挙げたらキリがありませんが、春はふきのとう、うど、菜の花、夏はカボチャ、ゴーヤ、大葉、秋は松茸、サツマイモ、冬は根野菜や白菜などなど。
北海道では生の白アスパラガスが食べられるようですが、基本的に日本ではビン詰めのものしかお目にかかれないのであんまり美味しいイメージはわきませんね。
私も初めて食べた白アスパラガスはビン詰めのものだったので、何でこれが美味しいんだろうと理解できませんでした。
もしこの4月中旬から6月の間にドイツに来れたら、ぜひ本場の白アスパラガスを食べてみてくださいね。
Read more to see how we cooked and ate them this time ☟☟☟
Thanks to warm Winter this time they've apparently grown bigger than last years and we got to have them.
You can see how big they are comparing with a normal size of banana.
They even seems to be a bit longer than ones we had last year too.
These asparaguses are home‐produced and sold for €4 per kg! That was a good buy.
So it made 8 asparagus for €2,89 as far as I remember.
毎回一人4本ずつがちょうどいいので、今回も8本買いました。
今回の冬は異常に暖かかったため白アスパラガスがよく育ったんだとか。
ごく普通のバナナを横に置くとどれだけ大きいかわかりますね。太くて中身もしっかり詰まってる感じです。
心なしか長さも去年のものよりある気がします。
もちろんこれは国産。ラッキーなことにこの買い物に行った日特売をしてて1kg€4だったんです。国産にしてはかなりお買い得。
8本買って確か€2,89 でした!
They love to eat white asparagus with hollandaise sauce or with melted butter.
Before deciding to make fresh hollandaise sauce by myself, we took this package of sauce into the basket.
Where white asparagus are sold in a grocery store there is always a small section of hollandaise sauce next to it and it automatically makes you choose and take one.
They have a couple of flavors for hollandaise sauce. What we saw on that day was: pure, dill mixed, and this lemon flavor.
白アスパラの人気の食べ方はホランデーズソースか溶かしバターをかけます。
ホランデーズソースを手作りしようか考える前にアスパラと一緒に流れで買ってしまいました。
白アスパラが売られていると必ず隣にバスケットに山積みになったこのホランデーズソースが売られているのでセットで買っちゃうんです。
このホランデーズソースはいくつか風味があり、ピュア、ディル入り、こちらのレモン風味が並んでいました。
White asparaguses are often served with a few slices of ham (also with raw ham like Jamón Serrano) and some cooked potatoes.
First I took a package of raw ham but found these seasonal ham right away and decided to try this one.
Hmm could've first decision been better?
Those tasted great though!
ドイツでは白アスパラはよくハム(生ハムでも!)と一緒に盛りつけられて出てきます。
そこにじゃがいもが添えられて完成。
昨日買い物に行った時に最初に生ハムを選んだのですが、隣にこのアスパラと一緒に写っているハムが売られてたのでこれにしました。
んー、生ハムでも贅沢感があってよかったかも?
でもこれももちろん美味しかったですよ!
Peeled & cut 1cm ends.
Sadly two of them broke while peeling because I was just holding them in my hand and as the peeler came to the end of asparagus it might've pushed it too hard and made it break into two sticks.
I learned that I have to peel them on a cutting board..
ピーラーで皮を剥いて根っこ部分約1cm程を切った後のアスパラです。
ショックなことに折れてしまいましたー。
手にアスパラを持ったままピーラーを使ったので下の方の皮を向く時に力がかかって折れてしまったみたいです。
まな板の上で寝かせて向いた方がいいんですね。
そういえば前回はまな板の上でやった気がする。。笑
Don't waste the peel and cut ends of asparagus. You get really nice soup from it.
In a large pot, dump the peel and cut ends, a few slices of lemon (I used lime), and lots of water that covers all ingredients.
Place a lid on it and heat set to medium heat. Cook for 30 min. Stir sometimes.
剥いた皮と切り落とした部分は捨てちゃだめです。ここから美味しいだしが出ます。
大きな鍋に皮と切り落とし部分、レモン(なかったのでライム)のスライス三枚、たっぷり浸るくらいの水を入れて火にかけます。
蓋をして中火で30分ほど煮ます。時々混ぜます。
After 30 min. If you think you'd need some more water to cook asparaguses, add water to it and let it cook another 10 min.
Strain the water and remove the peel and cut ends. Squeeze them tight to get some extra water from it before bringing them to garbage.
30分後。アスパラを煮るのに水が少ないかな、と思ったら少し足して後10分くらい煮ます。
水がこれくらい白くなったら漉します。
ザルなどに入れて全部よく絞って煮汁を出し切ってくださいね。
Put 1 tablespoon sugar into it.
そこに砂糖大さじ1を入れます。
½ tablespoon salt.
そして大さじ½の塩。
Add 1 tablespoon butter.
Mix it all well and bring it to boil.
大さじ1のバターを投入。
全体をよく混ぜ、溶けたら沸騰直前まで待ちます。
Finally time to cook asparaguses. Cook for at least 20 min. with a lid.
They should be soft enough like a fork goes into it smoothly.
Mines took so long as they were super thick this time. I'm sure it took more than 40 min.
Flip over or move them in the water sometimes.
いよいよアスパラを茹でます。蓋をして最低20分くらい。
フォークがすーっと入るくらい柔らかくなるまで煮ます。
太さによって茹でる時間は変わりますが、今回は極太だったのでなかなか煮えてくれませんでしたー。
40分は軽く越えたかもしれないです。
時々裏返したり動かしてあげてください。
My potatoes.
I precooked them in a silicon food steamer so that cooking time on a pan get a lot shorter.
付け合わせのじゃがいもです。
シリコンスチーマーで蒸したので軽く焼けばOK。
本場のジャーマンポテトは美味しいですよー!
I seasoned potatoes very lightly as we have hollandaise sauce.
Looks goooood! German potatoes are the best.
うーん、美味しそう!ホクホクです。
クレイジーソルトで軽く味つけて完了。
Finished cooking!
The water thickened too.
Make your dish look nice and done. :)
Please keep the water that has lots of nutrition and you can make risotto or delicious soup with it.
This time 800ml left.
やっと茹で上がりました!
茹で汁の色ももっと濃くなりましたね。
アスパラも透き通ったような色になりました。
後は盛りつけて完成です。
茹で汁は栄養たっぷりなので捨てずにリゾットやスープに使えます。
今回は800ml残りました。
Drizzle hollandaise sauce over asparaguses and here you go.
Looks yummy don't they?
We were super hungry because it took way longer than expected.
ホランデーズソースをかけてできましたー!
なかなか美味しそうでしょ?
今回はなかなか手強いアスパラだったので時間がかかってお腹空きました。
So quick to eat up…always.
I couldn't finish the last 3 potatoes (no worries, I never waste them) but Jan helped me 1 of them.
We enjoyed white asparagus again this year!
食べてしまうのはあっという間ですね。
お腹いっぱいでじゃがいもは3個食べられませんでしたが(ちゃんと翌日食べます)、1個はじょんが食べました。
今年も美味しい白アスパラガス、いただきました!
xoxo
M
とても魅力的な記事でした。
ReplyDeleteまた遊びに来ます!!
履歴書の趣味さん
Deleteコメントありがとうございます!嬉しいです!ここのところ忙しくなって全然更新していません。ブログは大好きなので更新はしたいんです〜(ウズウズ)。この週末に頑張ってみようと思います!また来てくださいね!